Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe vind je een betrouwbare aannemer, als Vlaanderen de vestigingswet loslaat?

Op 1 januari 2019 schaft de Vlaamse Regering de vestigingswet af voor 11 beroepen in de bouwsector. Vanaf dan kan iedereen een bouwbedrijf beginnen. Maar hoe vind je straks nog een betrouwbare timmerman, dakwerker of elektricien?

Je bouwproject is een investering die je niet graag in rook ziet opgaan. Logisch dus dat je daarvoor een beroep doet op bekwame aannemers, mensen waarvan je weet dat ze de juiste kennis en ervaring hebben om de werken tot een goed einde te brengen. Die kennis en ervaring werden tot nu toe geregeld via de vestigingswet, die voor bouwberoepen een aantal beroepsbekwaamheden vastlegt. Maar de vestigingswet wordt vanaf 1 januari 2019 afgeschaft.

Wat betekent dat in de praktijk?

Als je vandaag een elektricien, loodgieter of timmerman inschakelt, weet je dat hij of zij over het juiste diploma beschikt ofwel een getuigschrift of bewezen praktijkervaring heeft. Je mag dus verwachten dat de werken uitgevoerd worden volgens de regels van de kunst. Vanaf 1 januari 2019 valt die zekerheid weg. Iedereen mag zich dan zomaar aannemer noemen. Heb je twijfels over de vakbekwaamheid van een aannemer, zoek dan je vakman op Build Your Home.

Een gebrek aan vakkennis is niet alleen nefast voor de veiligheid en de kwaliteit van de werken. Door de combinatie van ontevreden klanten en een amateuristische bedrijfsvoering vallen ook meer faillissementen te verwachten. En zo'n faillissement is natuurlijk lastig als er achteraf herstellingen nodig zijn of ... bij juridische kwesties.

Voor deze activiteiten is tot 1 januari 2019 een bewijs van sectorale beroepsbekwaamheid vereist.
  • Ruwbouwactiviteiten
  • Stukadoor-, cementeer- en chapewerken
  • Tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten
  • Dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten
  • Schrijnwerker of glazenmaker
  • Algemente schrijnwerkersactiviteiten
  • Eindafwerkingsactiviteiten
  • CV, klimaatregeling, gas en sanitair
  • Elektrotechnische activiteiten
  • Algemeen aannemer
  • Installateur - frigorist

 

Dit is wat er kan gebeuren als "cowboys" zich vestigen als elektricien ...

Je mag een elektrische installatie alleen aansluiten op het distributienet als hij is uitgevoerd volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (A.R.E.I.). Je installatie wordt daarom gekeurd door een erkend controle-organisme. Elektriciens zijn vandaag perfect op de hoogte van het A.R.E.I. want dat maakt deel uit van hun opleiding. Hun installaties raken dan ook vlot gekeurd. Maar wat als binnenkort avonturiers zich vestigen als installateur, zonder de regels te kennen? Herkeuren kost geld. Het leidt tot tijdverlies en wellicht ook tot heel wat discussies.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips